• jakub2768

Tips voor veilig rijden in winter

In de winter moet rekening worden gehouden met speciale veiligheidsaspecten, omdat automobilisten op elk moment zwart ijs en sneeuw moeten verwachten. Vooral bij temperaturen rond het vriespunt moet men bijzonder voorzichtig zijn, aangezien in deze omstandigheden het wegdek snel kan veranderen [1]. Uit een Duits onderzoek blijkt dat één op drie bestuurders denkt dat hij de veiligheidsafstand niet hoeft aan te passen aan de weersomstandigheden [2]. Vanwege het feit dat op een besneeuwde weg de remafstand 3 tot 4 keer toeneemt tijdens noodremmen, kan dit vooral op oudere leeftijd problematisch zijn, wanneer daarnaast de reactiesnelheid afneemt.


Wat je doen voordat je in de winter veilig op de weg blijft?

 • In winterse omstandigheden wordt er aanbevolen winterbanden (M & S-markering) te gebruiken. Houd er rekening mee dat winterbanden in sommige Europese landen verplicht zijn.

 • Om een blijvende goede remprestaties op natte of besneeuwde wegen te garanderen, moet ervoor gezorgd worden dat winterbanden voldoende profieldiepte [3] hebben (bijvoorbeeld in Oostenrijk is dit ten minste 4 mm). Let op, hoe lager de profieldiepte, hoe langer de remweg.

 • Vooral in de winter is het belangrijk om het ruitenwissersysteem met de ruitenwisserbladen regelmatig te onderhouden. Daarom moet het ruitensproeisysteem worden gevuld en voldoende antivriesvloeistof bevatten, zodat het niet vriest bij lage temperaturen.

 • Sneeuw en ijs moeten altijd volledig worden verwijderd uit alle ramen, spiegels en koplampen voor het rijden. Het dak van de auto moet ook sneeuwvrij zijn, anders bestaat het risico dat sneeuw tijdens het plotselinge remmen op de voorruit glijdt, waardoor het zicht wordt belemmerd. Het volgen van auto's mag ook niet in gevaar worden gebracht door sneeuwresten te laten opstromen.

 • Aanbevolen items in het voertuig zijn een ijskrabber en een sneeuwbezem voor een auto, een de-icing spray is ook nuttig. Lauw water kan ook worden gebruikt om ijs te verwijderen. Let op: gebruik nooit kokend water om beschadiging van plastic of rubberonderdelen of elektronica te voorkomen!

 • Het wordt aanbevolen dat schoenen ook sneeuwvrij zijn, anders bestaat het risico op uitglijden op de pedalen.

 • In geen geval mag een voertuig worden opgewarmd door de motor te starten in een afgesloten ruimte, zoals een garage. Er bestaat een risico op koolmonoxidevergiftiging [4]!


Waar moet rekening mee worden gehouden tijdens het rijden?

 • Om in winterse omstandigheden veilig op de weg te zijn, is een ruime afstand tot de voorligger noodzakelijk, aangezien bij sneeuw en ijs een aanzienlijk langere remweg te verwachten is. Bij sneeuw is het 3 tot 4 keer zo lang en bij ijs zelfs 8 keer zo lang als op droge wegen [5].

 • Als algemene regel geldt dat je langzaam moet rijden, afhankelijk van de toestand van de weg. Snelheidslimieten geven de maximumsnelheid aan onder ideale wegomstandigheden; voor moeilijkere omstandigheden kunnen ze vaak te snel zijn. Niet alleen remmen, maar ook sturen, accelereren en schakelen moet daarom voorzichtig gebeuren.

 • Om een beeld te krijgen over de toestand op de weg, is het aan te raden om remtesten op de open weg uit te voeren, mits dit veilig kan worden gedaan [1].

 • In sneeuw en ijs moet het voertuig altijd bij lagere tracties worden aangedreven om te voorkomen dat de banden draaien en om een betere grip te ontwikkelen [1]. Schakel daarom zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling.

 • Bij rijden terwijl het sneeuwt en het zicht verminderd is, moeten de gedimde koplampen worden gebruikt zodat het voertuig duidelijk zichtbaar is voor andere weggebruikers.

 • Er is geen adhesie tussen de band en de weg bij zwart ijs [1]. Stop indien mogelijk met rijden en wacht op de wegdienst.

 • Voorzichtigheid is ook onder bruggen, omdat er - door verschillen in temperatuur - vaak geïsoleerde plekken van vorst of ijs zijn nadat het grootste deel van de weg al ontdooid is [6].


[1] https://www.adac.de/verkehr/verkehrssicherheit/wetter/fahren-im-winter/

[2] https://www.presseportal.de/pm/73568/3428835#:~:text=Erst%20dann%20beginnt%20der%20tats%C3%A4chliche,bei%20Regen%20und%20schlechter%20Sicht

[3] https://www.uniroyal.de/autoreifen/reifenratgeber/fahren-im-winter/fahren-bei-schnee

[4] https://exchange.aaa.com/safety/driving-advice/winter-driving-tips/#.YBEbn0-g82w

[5] https://blog.asfinag.at/auf-der-autobahn/sicher-durch-den-winter/

[6] https://www.rospa.com/resources/hubs/winter

4 views0 comments